Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Överviktsenheten Örebro

För att få behandling på överviktsenheten behöver du en remiss från vårdcentralen eller annan vårdgivare. Du får en bekräftelse när vi har tagit emot remissen. Vårt team består av läkare, psykolog, dietist, sjukgymnast och sjuksköterska.

Överviktsenheten är ett länsövergripande kunskapscentrum. På enheten bedriver vi forskning om behandling vid sjukdomen obesitas hos vuxna. Enheten erbjuder utbildningar och stöd till vårdgivare och behandlare.

Telefonnummer

019-602 66 35

Besöksadress

Järnvägsgatan 16B, Örebro
Entré

Nu pågår höstens vaccination

Nu vaccineras alla personer som är 65 år eller äldre och personer som tillhör en riskgrupp mot influensa, covid-19 och pneumokocker. För dessa grupper är vaccinationerna gratis. Vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom. Boka din tid här (1177.se)

Remiss krävs

För att få komma till mottagningen behöver du först få en bedömning från exempelvis din läkare på vårdcentralen. Hen skickar sedan remissen till oss och du får en bekräftelse på att vi har tagit emot den. 

Remiss (1177.se)

Om vikt och hälsa

Sjukdomen obesitas, som också kallas fetma, är när fettvävnaden i kroppen försämrar hälsan. Hur hälsan påverkas beror på var i kroppen som fettvävnaden finns, hur mycket som finns och hur fettvävnaden fungerar.

Det är viktigt att tidigt upptäcka hälsoproblem och sjukdomar som har samband med fettväven på något sätt. Några vanliga konsekvenser vid sjukdomen obesitas är högt blodtryck, diabetes typ 2, ledsmärta, svårigheter att röra sig, andningsuppehåll under sömnen och försämrat psykiskt mående. Utredningen behöver ibland delas upp i flera steg. Förenklat så besvarar utredningen frågorna:

  • Hur är hälsan påverkad?
  • Vad kan ha bidragit till problemen?
  • Vad bidrar till problemen nu?
  • Vilken behandling kan hjälpa mest?

Varför är det så lätt att bli tung?

Här kan du se föreläsningen "Varför är det så lätt att bli tung"

För att komma till överviktsenheten behöver vårdcentral göra en första utredning och därefter skriva remiss.

Den inledande utredningen, en så kallad basutredning, görs i de flesta fall på vårdcentralerna. I utredningen ingår samtal, blodtrycksmätning, blodprover och mätning av vikt, längd och ibland midjemått.

I utredningen bedöms om det finns praktiska förutsättningar att delta aktivt i en behandling. En viktig del i behandlingen är att arbeta med hemuppgifter och pröva förändringar i sin vardag.

För att underlätta utredningen finns ett frågeformulär till patienten. Formuläret kan skickas och besvaras via 1177 eller via brev. Då kan patienten svara på frågor i lugn och ro och skicka in i förväg.

Vid överviktsenheten finns behandling i grupp eller internetbaserad individuell behandling. Behandlingarna bygger på kognitiv beteendeterapi med målet att personen ska kunna leva med så god livskvalitet och hälsa som möjligt med sin sjukdom obesitas. Behandlingen innebär ansträngningar i att prioritera och planera annorlunda under lång tid.

Praktisk information om gruppbehandlingen

Behandlingen omfattar 14 träffar på överviktsenheten samt hemuppgifter under 14 månader. Träffarna är cirka tre timmar på dagtid. Två individuella besök med dietist och ett individuellt besök vid gruppbehandlingens avslut ingår också.

Mål med behandlingen

Målet med behandlingen är ökad livskvalitet, mindre begränsningar i vardagsaktiviteter, hälsosammare matvanor och förbättrad fysisk funktion. Utgångspunkten är alltid deltagarnas egna motiv och mål för sin förändring. Målen utgår från personens hälsa och det som är viktigt att kunna göra mer av i sin i vardag.

Behandlingen som bygger på beteendeterapi innefattar att utveckla sin kunskap, sin självkännedom och pröva och öva nya sätt att göra saker. Grunden är att försöka påverka hur jag kommer att göra, tänka och känna i framtiden. Att öka medveten om orsakerna till sin viktuppgång och att sträva efter realistiska mål är viktigt. Ett gemensamt mål är utveckla mer hållbarhet i hälsosamma vanor som underlättar en lägre vikt.

Innehåll i gruppträffarna

Varje gruppträff utgår från ett tema. Några exempel är kunskap om sjukdomen obesitas, beteendeförändring, målformulering, näringslära, måltidsrutiner, fysisk aktivitet, känslomässigt och omedvetet ätande, stress, sömn och problemlösning. Alla teman omsätts i hemuppgifter som följs upp i gruppen.

Kostersättning i tre månader

De första tre månaderna i behandlingen används enbart kostersättning som är en lågenergidiet. Den är oftast baserad på pulver som blandas med vatten och kallas LED (Low Energy Diet) eller LCD (Low Calorie Diet). Kostersättningen används för att möjliggöra en snabb och stor viktminskning. Tiden med pulverdieten ger utrymme för reflektion och att öva på att grundlägga vanor som underlättar viktstabilitet. Efter tre månader återgår deltagarna till vanlig kost stegvis under tre månader. Pulverdieten blir då ett komplement till vanliga måltider. Först övas en månad med frukost, därefter en månad med frukost och lunch och sedan alla tre huvudmålen under en månad. Tiden är en övningsperiod i förändrade matvanor.

Viktstabilitet

Efter viktminskningsfasen som är ungefär 6 månader är fokus att upprätthålla vanor för en stabil vikt. Det är det svåra i all behandling vid obesitas. Efter 7–8 månader är det generellt svårt och psykiskt krävande för deltagarna. Då är det extra viktigt att fortsätta i behandling och ta emot all hjälp som är möjlig att få.

Förväntade resultat

Efter ungefär 6 månader är den genomsnittliga viktminskningen cirka 15 procent. En viktökning efter sin lägsta vikt är förväntad. Efter ett år har de flesta deltagarna uppnått 10 procents lägre vikt. Majoriteten av deltagarna får en förbättrad livskvalitet, både fysiskt och psykiskt, vilket är huvudsakliga målet med behandlingen.

Praktisk information

Internetbehandlingen är 6 månader och innehåller 12 avsnitt med kunskapsdelar och hemuppgifter. Det är en individuell behandling där varje deltagare samarbetar med en och samma behandlare i ett program. Uppgifterna är den viktigaste delen av behandlingen. Uppgifterna är en strukturerad möjlighet att pröva nya vanor, reflektera över sig själv och sin vardag. Det är nyckeln i ett beteendeförändringsarbete. Det är avgörande att planera in tider och plats för att sitta ostört i lugn och ro med gott om tid för att gå igenom material och uppgifter. Det fungerar bättre med dator jämfört med mobil.

Mål med behandlingen

Målet med behandlingen är ökad livskvalitet, mindre begränsningar i vardagen, hälsosammare matvanor och förbättrad fysisk funktion. Utgångspunkten är deltagarnas egna motiv och mål för sin förändring. Målen utgår från personens hälsa och det som är viktigt att kunna göra mer av i sin i vardag.

Beteendeterapi är att utveckla sin självkännedom och pröva och öva nya sätt att göra saker. Det är att försöka påverka hur man kommer att göra, tänka och känna i framtiden. Det görs bland annat genom att stanna upp, uppmärksamma vad som görs och reflektera över vad som är värdefullt att göra i livet på lång sikt. Sedan är uppgiften att utforska möjliga sätt att närma sig det viktiga. Att öka medvetenhet om orsakerna till sin viktuppgång och att sträva efter realistiska mål är viktigt. Ett generellt mål är mer hållbarhet i hälsosamma vanor.

Upplägg och innehåll

I programmet aktiveras ett nytt avsnitt varannan vecka. I varje avsnitt ger behandlaren återkoppling på hemuppgifter och svarar på frågor. Innan arbetet via internet börjar så träffar deltagarna sin behandlare och det ingår tre videosamtal under programmet.

Fokus i programmet är viktstabilitet, inte viktminskning. Viktstabilitet har för många har varit svårt att nå under många år. Om behandlingen leder till en viktminskning så är det positivt enbart om förändringarna upplevs möjliga att upprätthålla utan stora ansträngningar. Först då finns förutsättningar för en stabil lägre vikt på lång sikt. Internetbehandlingen leder ibland till viktminskning med upp till 5 procent av ursprungsvikten.

Några exempel på innehåll är kunskap om sjukdomen obesitas, beteendeförändring, målformulering, näringslära, fysisk aktivitet, känslomässigt och omedvetet ätande, fördomar och kroppsideal, stress, återhämtning, problemlösning och framgångsfaktorer. Innehållet omsätts i hemuppgifter. Allt material i behandlingen är på svenska.

Internetbehandlingen kan i vissa fall kombineras med läkemedel. Det finns flera olika läkemedel som påverkar aptit, hunger och mättnad och som gör det lättare att hålla en lägre vikt. Efter 6 genomförda veckor i programmet finns möjlighet till läkarbesök för bedömning om läkemedel är värt att pröva. Flera av de läkemedel som finns får patienter betala själva.

För ställningstagande om kirurgi vid obesitas skickas remiss till kirurgmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Patienten kan också skicka en egen vårdbegäran för att få komma dit för bedömning.