Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Familjerådgivning när man har barn

På familjerådgivningen träffar vi vuxna men om det finns barn (0-18 år) med i bilden lyfter vi alltid deras perspektiv, det är en viktig del i vårt uppdrag. Hur barn har det i vardagen med sina föräldrar och andra viktiga vuxna är en angelägen fråga för oss.

Vi träffar de vuxna

Vi pratar om samarbetet mellan de vuxna, familjeklimatet, ansvarsfördelning och hur de vuxna gör för att tillsammans hjälpa barnet/barnen att må bra och utvecklas. Vi pratar också om hur er relation kan påverka barnet/barnen på olika sätt och hur ni kan förändra det som ni märker inte blir bra för barnet/barnen.

Bebisar och små barn

Bebisar och barn upp till cirka två år följer ibland med när föräldrar har samtalstid på familjerådgivningen.

Svårigheter kring barns psykiska och fysiska hälsa och utveckling

Om det finns svårigheter kring barnets eller barnens psykiska och fysiska hälsa eller så finns det bra hjälpinsatser både i kommunen och inom Region Örebro län. Det samma gäller problem med barnets utveckling eller i föräldrarollen. Vi på familjerådgivningen kan ge råd i viss mån och hänvisar er sedan till lämplig kontakt. 

Om barnet själv vill föra sin talan

Om barnet självt uttrycker att hen vill träffa oss och berätta om sina upplevelser, föra sin talan eller ställa frågor till föräldrarna så träffar vi barnet tillsammans med föräldrarna. Då behöver ni föräldrar först ha pratat ihop er med varandra och med familjerådgivaren i ett eller flera samtal.

När barn behöver få information

Ibland behöver barn få information, råd och stöd i frågor som rör något som sker i familjen. Föräldrar kan ibland behöva hjälp att prata med barnen om svåra ämnen. Det kan också vara så att ni som föräldrar vill höra hur barnet/barnen upplever vad som händer i familjen. Både föräldrar och familjerådgivare kan föreslå att barnet/barnen ska bjudas med vid enstaka tillfällen. Vårdnadshavare behöver godkänna detta.

Barn som närstående

Enligt hälso- och sjukvårdslagen 5 kap 7 § ska familjerådgivningen och hälso- och sjukvård särskilt beakta barnets perspektiv när barnets förälder eller annan vuxen som barnet varaktig bor tillsammans med har:

  • en psykisk sjukdom eller en psykisk funktionsnedsättning
  • en allvarlig fysisk sjukdom eller skada
  • ett missbruk av alkohol, annat beroendeframkallande medel eller spel om pengar.
  • om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med oväntat avlider. Lag (2017:810).  

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 12 december 2024