Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Arbetslivsinriktad rehabilitering

Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, social och arbetslivsinriktad art. Arbetslivsinriktad rehabilitering är de insatser som behövs för att den som har drabbats av sjukdom ska kunna återfå sin arbetsförmåga.

Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsgivaren se till att det finns en lämplig organisation för arbetsanpassning och rehabiliteringsverksamhet. Regionhälsan kan hjälpa dig som arbetsgivare att komma igång med ert arbete med arbetsanpassning och arbetslivsrinriktad rehabilitering. Vi kan föreslå konkreta insatser för anställda samt hjälpa till och leda arbetsförmågeutredningar inför eventuell omplacering. Vi utgår alltid från medarbetarens individuella situation när vi föreslår åtgärder.

När en medarbetare riskerar att inte klara sitt arbete, eller när sjukskrivningen ser ut att bli långvarig, kan en arbetsförmågeutredning vara till stor nytta. Bedömningen utförs av ett team som till exempel består av företagsläkare, företagssköterska, ergonom och beteendevetare/psykolog. Arbetsförmågan bedöms i förhållande till nuvarande arbete hos arbetsgivare.

Arbetsförmågeutredning kan också användas för att belysa individens resurser och vilka förutsättningar hen har för att fungera i arbetet trots sjukdom. Utredningen kan ge förslag på olika anpassningar som kan behövas på arbetsplatsen.

Den medicinska yogan är en mjuk och inkännande form av yoga. Våra program är utformade så att alla utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utöva dem. De består av medveten andningsträning, mjuka fysiska övningar, avslappning och meditation. 

Alla Regionhälsans instruktörer i medicinsk yoga är utbildade och diplomerade via MediYoga Sverige. Under kursen lär du dig grundläggande färdigheter i medicinsk yoga att ha som redskap för att må bättre. Kursen utgår från flera pass som i forskning har visat goda resultat vid smärta och stressymptom. Vi utvärderar våra kurser fortlöpande och mätningar visar på ett positivt resultat där deltagarna mår bättre efter kursen.

Vad är medicinsk yoga
Ordet ”yoga” kommer från sanskrit och betyder ”att förena”. Tanken är att man förenar kroppen och sinnet. Medicinsk yoga är en svenskutvecklad terapeutisk yogaform där uråldriga holistiska redskap knyts samman med den moderna västerländska medicinen. Det är ett helt filosofiskt system som syftar till att stötta vår egen läkning.

Deltagande
Vår kurs i medicinsk yoga ges i rehabiliterande och förebyggande syfte. Regionhälsan beslutar om deltagande i kursen tillsammans med berörd medarbetare och dennes chef. Du kan därför inte själv anmäla dig till denna kurs.

Genom deltagande i denna grupp får du kunskap och information om stress, möjlighet att byta erfarenheter med andra i liknande situation samt lära dig strategier som kan hjälpa dig att må bättre.

Deltagande
Gruppen fungerar som en del i rehabiliteringsprocessen. Regionhälsan beslutar om deltagande i gruppen tillsammans med berörd medarbetare och dennes chef. Du kan därför inte själv anmäla dig till denna grupp.

Nästan hälften av alla med hög korttidsfrånvaro hamnar i en långtidssjukskrivning. Det är därför viktigt att du som chef fångar upp korttidsfrånvaro hos dina medarbetare. Korttidsfrånvaro är när en medarbetare har frånvaro sex eller fler gånger under en period på 12 månader. Genom att uppmärksamma detta kan du hantera ohälsa på ett tidigt stadie. Regionhälsan kan stötta dig som chef i det systematiska arbetet med detta.

Att se och förstå tidiga signaler på riskbruk kan förhindra att någon hamnar i ett missbruk. Om ett riskbruk förekommer på arbetsplatsen blir det ofta en svår situation för alla inblandade.

Regionhälsan deltar i rehabiliteringsarbetet med utgångspunkt i regionens alkohol- och drogpolicy. Vi kan erbjuda råd, stöd, utbildning och kunskap om riskbruk för alla i arbetsgruppen.

Samtalsstöd innebär möten på Regionhälsan för att diskutera individuella problem och hur de påverkar arbetet. Det kan handla om att få stöd i att sortera tankar, upplevelser och känslor kopplade till arbetet.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 12 juli 2024