Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro län Region Örebro län
Sök

Pauline är operationssjuksköterska

Pauline Haglund jobbar som operationssjuksköterska på operationsavdelningen på kirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro. Hon jobbar i ett högt tempo, i en högteknologisk miljö och med en utveckling som går snabbt när det gäller operationstekniker, medicinsk utrustning och material.

Pauline i operationskläder

På operation pågår det verksamhet dygnet runt med både planerade och akuta operationer. Under jourtid varierar patientflödena. Det skapar en varierande arbetsvardag för Pauline och hennes kollegor.

– Hur arbetsdagen kommer att se ut beror på om operationen är akut eller planerad samt om det är en heldagsoperation eller flera mindre ingrepp. Jobbet blir väldigt varierande, ingen dag är den andra lik. Det kan hända oförutsedda saker hela tiden, säger Pauline.

Kirurgens förlängda arm

Som operationssjuksköterska är det viktigt att hela tiden ligga steget före kirurgen.

– Jag blir som kirurgens förlängda arm. Jag måste kunna ta snabba beslut och vara problemlösare, berättar Pauline.

I operationssalen har operationssjuksköterskan ansvaret för hygienen.

– Det är mitt ansvar att det som är rent förblir rent och det som är sterilt förblir sterilt. Under operationen ser jag till att kirurgen får rätt instrument i rätt tid och på rätt sätt. Där gäller det för oss att kunna förutse nästa steg så att operationen flyter på bra.

Operationssjuksköterskan räknar också alla instrument, nålar, kompresser och engångsmaterial före, under och efter operationen för att man ska vara säker på att inget lämnas kvar i patienten.

– Vi arbetar i par, vanligtvis tillsammans med en undersköterska. Dagen börjar med att man ställer i ordning operationssalen och kontrollerar medicinskteknisk utrustning. Vi dukar upp sterila instrument och förbereder vad som kan tänkas användas under operationen. Det är viktigt att ha en plan B och C ifall man stöter på problem eller att förutsättningarna förändras under operationens gång.

Teamarbete över gränser

Som operationssjuksköterska är Pauline en del av ett tvärprofessionellt team där alla har ett stort ansvar för patientens säkerhet under operationen.

– Vi har ett nära samarbete i teamet som består av kirurg, operationssjuksköterska, undersköterska, anestesisjuksköterska och anestesiläkare.

– En operation, oavsett om det är ett litet eller stort ingrepp kan kännas väldigt utlämnande för patienten så det känns viktigt att få patienten att känna sig trygg och omhändertagande.

Alla patienter är naturligtvis lika viktiga och berör på sitt sätt, men det finns stunder där känslorna blir extra påtagliga.

– Det som berör mig allra mest är då barn kommer till oss som är sjuka eller skadade. Då känns det extra mycket i mammahjärtat, berättar Pauline.

Valde specialisering efter sju år i yrket

Pauline kommer från början från Örebro men bodde och studerade flera år i Västergötland och Skåne. Hon jobbade då även som allmänsjuksköterska och kände att hon ville fortsätta jobba inom slutenvården. Region Örebro län blev ett naturligt val när hon flyttade tillbaka.

– Beslutet om att specialisera mig och jobba inom operationssjukvården var något som växte fram efter sju år som allmänsjuksköterska. Jag tyckte att jobbet på operation verkade spännande. Att jag hamnade på kirurgoperation där jag jobbar i dag beror nog på att jag var nyfiken på den typen av kirurgi men också för att jag kände att det var en trevlig arbetsplats.

Ständig utveckling av både yrkesroll och person

– En fördel med att jobba på är ett stort universitetssjukhus är att det finns möjligheter till utbildning och utveckling. Jag utvecklas inte bara i min yrkesroll, utan även som människa av alla möten. Inte bara möten med patienter utan också kollegor och även studenter eftersom vi bedriver mycket utbildning och undervisning.

– Det som verkligen ger mig arbetsglädje är kollegor och känslan av att kunna hjälpa och göra skillnad för en sjuk patient.

Vilket jobb passar dig?

Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb. Här kan du göra skillnad. Kolla in vår yrkesguide och gör testet för att se vilket som passar dig.

Läs om våra yrken och gör testet.

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 30 maj 2023