Lastcykeln är en allt vanligare syn i många av våra städer, men samtidigt betraktas den fortfarande som en nischprodukt. Så trots att lastcykeln kan hjälpa familjer att få ihop livspusslet med skjutsning och shopping, är tröskeln till att köpa en lastcykel hög. Inte minst eftersom kunskapen om de olika varianterna i allmänhet är låg. Därför har EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena Resan tagit fram en märkesoberoende interaktiv guide där du kan få svar på vilken cykeltyp som passar dina behov bäst.
– Du får svara på ett antal frågor. Hur du bor, vad du vill frakta och vad du kan betala, sedan får du ett förslag, säger Simon Tullstedt som har sammanställt guiden.
Vill du sedan veta mer om de olika cykeltyperna är det enkelt att ladda ner en digital guide där mer information finns.
Användare visar vägen
Lastcykelguiden har tagits fram genom en enkät med 120 lastcyklister. De har fått berätta om hur livet med lastcykel fungerar i praktiken genom att svara på olika frågor. Användarna har erfarenhet av olika varianter av lastcyklar. Det handlar om tvåhjulingar, trehjulingar, cykelkärror som kopplas på vanliga cyklar och så kallade longtails som har en extra lång och stabil pakethållare där man får plats med flera barn. Cyklisterna har genom sina svar visat att olika former av lastcyklar kan fungera bra som transportmedel i både små och stora städer. I viss mån även på landsbygden, men då gäller det att välja rätt modell.
– Självtestet och guiden ger dig en fingervisning om vad du ska ta hänsyn till inför ett köp. Var du bor kan vara avgörande för vad som är lämpligt att satsa på, och vissa lösningar har mer begränsade användningsområden än andra, säger Simon Tullstedt.
En del av något större
Lastcykelguiden är en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 – Rena resan. Projektet får stöd från Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från samverkansparterna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst. Utöver det deltar Örebro universitet, länsstyrelsen i Örebro län och länsstyrelsen i Östergötlands län samt många kommuner från de tre länen.
– Dagens utbud av cyklar gör det möjligt att resa på nya sätt. Det här testet är ett roligt sätt att få koll på cykelmodeller och inspireras till nya sätt att pendla, säger Mirja Mattsson, projektledare Fossilfritt 2030 – Rena resan.
Klicka här för att komma till testet!
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 7 februari 2023