Nobelpris inspirerar lokal forskning om fosterutveckling
Publicerad: 2024-11-15 11:40
Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin gick till de två amerikanerna Victor Ambros och Gary Ruvkun. De prisas för deras arbete med mikroRNA och svaret på hur geners aktivitet regleras. På Universitetssjukhuset Örebro bedrivs också forskning om mikroRNA, där forskare som Hanna Östling, undersöker hur mikroRNA fungerar i moderkakan.
Foto: Getty Images.
– Vi hoppas att våra resultat kan bidra som kunskapsbas för att jämföra friska förhållanden med olika sjukdomstillstånd eller komplikationer under graviditet, säger Hanna Östling, överläkare inom Verksamhetsområde obstetrik och gynekologi.
Nobelpriset hyllar molekylen som styr genuttryck
Nobelpristagarna upptäckte mikroRNA redan för 31 år sedan. Det var en okänd molekyl som visade sig kunna reglera vilka gener som uttrycks i olika celler och vävnader.
– Det känns jättekul att den här typen av grundforskning uppmärksammas. Det som av många betraktas som lite nördig forskning blir nu mer tillgängligt och intressant för en större publik. Jag har fått fler frågor om min egen forskning de senaste veckorna än under alla mina tidigare år som doktorand vid Örebro universitet.
Immunsystemet och nervsystemet formas i slutet av graviditeten
En av de studier som kommer att ingå i Hanna Östlings avhandling är Global microRNA and protein expression in human term placenta.
– I den här studien undersökte vi hela mikroRNA uttrycket i frisk moderkaka, det vill säga där det inte fanns några kända riskfaktorer eller komplikationer hos den gravida kvinnan eller hos det nyfödda barnet. Vi undersökte även uttrycket av protein i samma vävnad för att se om det fanns ett samband mellan mikroRNA och protein, samt till vilka funktioner dessa mikroRNA och protein var kopplade.
Resultatet visar att de mikroRNA och protein som uttrycks högst i materialet, är kopplade till immunförsvar och inflammation, fettmetabolism och utveckling av nervsystemet.
– Vår tolkning är att dessa funktioner kan vara särskilt viktiga för det ofödda barnets utveckling i slutet av graviditeten. En ökad kännedom av vad som är normalt mikroRNA och proteinuttryck kan ge bättre förståelse för hur avvikande mikroRNA uttryck till följd av riskfaktorer eller sjukdomstillstånd skulle kunna påverka barnets utveckling, berättar hon.
- Hanna Östling, Robert Kruse, Maria Lodefalk och Helena Backman ingår i forskargruppen kring denna studie. Det pågår även annan forskning om mikroRNA inom regionen.
- Tidigare forskning har i hög grad inriktat sig på enskilda mikroRNA vid specifika sjukdomstillstånd, men det finns inte så mycket forskning där man undersökt mikroRNA i moderkaka, därför ville forskarna undersöka hela mikroRNA uttrycket i frisk moderkaka vid normal fostertillväxt.
- De moderkaksprover som har analyserats är hämtade från Örebro biobank och insamlades på förlossningsavdelningen vid Universitetssjukhuset Örebro under åren 2008–2012. Forskarna har ur denna provsamling identifierat graviditeter där det inte fanns några kända riskfaktorer eller komplikationer, exempelvis rökning, fetma, högt blodtryck och diabetes, och där barnen föddes i fullgången tid med normal födelsevikt.
Moderkaksproverna har därefter undersökts med en metod som heter sekvensering. I korthet innebär denna metod att man först isolerar allt RNA ur materialet, därefter sorteras de olika RNA-fragmenten utifrån ett bibliotek av kända mikroRNA, och därefter kan man avläsa vilka mikroRNA som uttrycks och i hur hög omfattning. Avslutningsvis görs ytterligare databearbetning för att se hur uppmätta mikroRNA är kopplade till olika biologiska funktioner.
Forskare Hanna Östling. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 15 november 2024