Vad är Hoppets dag?
Vi får många rapporter och nyheter om hur illa ställt det är med den psykiska hälsan och därför vill vi börja med en livsbejakande, positiv dag med fritt inträde.
Programmet
- Axel Schylström och kören Spelrum bjuder på musik
- du kan spela minigolf - kostar inget kl. 16-20
- det finns uppblåsbar hinderbana för barnen och
- alla kan gå eller springa Hoppets lopp, banan fungerar att gå med rullstol eller barnvagn.
På plats i Hästhagen möter du många av de organisationer som bjuder in till aktiviteter under månaden. Samtidigt finns det chans för dig som behöver samtala med någon att träffa professionella. Vi avslutar dagen med en blomsterceremoni där vi minns dem som inte orkade kämpa mer.
Alla aktiviteter är kostnadsfria. Du som vill kan swisha en gåva till någon av de organisationer som arbetar med suicidprevention.
Vad händer mer under En månad för livet?
Kampanjen har tre delar:
- Vi kommer att få höra mångas berättelse om sin psykiska ohälsa och kamp för att må bra i livet. Artisten Axel Schylström är med både på Hoppets dag och kommer sedan tillbaka med sin föreläsning Bränd. Sanna Bråding visar att alla har kraft att förändra sina liv. Hjärnkolls ambassadörer finns med på flera arrangemang.
- Så är det utbildningar för dig som möter personer med psykisk ohälsa i din yrkesroll, som närstående eller som volontär.
- Den tredje delen är må bra-aktiviteter. Hoppets dag är en, men vi bjuder också in till att pärla eller sticka tillsammans, testa dans eller lyssna på musik. Hallsbergs kommun har lagt hela sin seniorfestival som en del av En månad för livet!
Varför genomför vi En månad för livet?
Psykisk ohälsa och suicid är folkhälsoproblem som medför stort lidande och är något som de flesta av oss kommer i kontakt med under livet i någon form. För att minska den psykiska ohälsan och förhindra suicid krävs det att hela samhället hjälps åt, allt ifrån läkaren på akutpsykiatrin till vaktmästaren på skolan. Det här är verkligen allas fråga där alla kan vara med och bidra till förändring utifrån sina förutsättningar, säger Johanna Bernström Högblom, Region Örebro län.
Under en månad för livet vill vi sprida kunskap till så många invånare som möjligt i Örebro län. Därför finns en mängd olika aktiviteter som är öppna för alla och gratis att delta på.
Läs mer om program och alla arrangemang på vår webbplats: https://suicidprev.regionorebrolan.se/
En månad för livet är ett samarbete mellan Region Örebro län, länets tolv kommuner, civilsamhälle, statliga aktörer och näringsliv
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 10 september 2024