Den ekonomiska inbromsningen 2023 gav effekt - men 2024 blir ett utmanande år
Publicerad: 2024-01-30 11:59
Det ekonomiska resultatet för 2023 är 80 miljoner sämre än den senaste prognosen, hälften av det beror på mindre statsbidrag än väntat. Trots gott arbete med köerna inom hälso- och sjukvården blev inte utdelningen ur den så kallade kömiljarden den förväntade.
15 september 2023 beslutades bland annat om anställningsstopp i Region Örebro län. Något som nu syns när ekonomin för året summeras.
- 2022 låg Region Örebro län i botten bland regionerna när det gällde väntetiderna i vården. 2023 klättrade vi till ungefär mitten av listan, men trots bra poäng blev det inte den ekonomiska utdelning vi hade hoppats på, konstaterar hälso- och sjukvårdsförvaltningens ekonomichef Peter Hansson.
Bättre resultat senaste månaderna
När ekonomin för 2023 summerats landar underskottet på drygt 1,2 miljarder kronor. Områdena ligger resultatmässigt nära prognosen, vilket är hoppfullt menar ekonomichefen.
Det syns en viss positiv lutning på kurvan det senaste kvartalet, med bättre resultat senaste månaderna. Det är en effekt av de åtgärder som satts in. Bland annat ser man nu att antalet anställda har slutat öka.
- Hade inte åtgärder vidtagits i september skulle underskottet varit ytterligare hundra miljoner, det är ungefär det som är resultatet av inbromsningen.
Bibehållen kvalitet största utmaningen
Men nu gäller att få snurr på och genomföra de 600 besparingar som verksamheterna har arbetat fram, det åtgärdsarbetet behöver gå i hamn för att verksamheterna ska få ihop sina budgetar poängterar Peter Hansson.
Den största utmaningen är att bibehålla kvalitet trots färre anställda, men det är en utmaning som man måste anta.
Det handlar också om att fortsätta följa och konkretisera färdplanerna under året. De tre första färdplaneuppdragen är igång, och nya startar efterhand.
"Behöver plantera ny skog"
Att höja blicken för att se helheten, det är det som krävs för att få ihop ekvationen – både för att få ihop ekonomin framåt, och för att nå en struktur som är hållbar på sikt för att säkerställa att vi kan erbjuda god vård i framtiden säger Peter Hansson.
- Vi behöver plantera en ny skog, i stället för att fortsätta krama de träd vi har. Jag tror det kan gå vägen. Det är en helt annan inställning nu i verksamheterna än det var när jag tillträdde tjänsten. Nu finns ett stort engagemang från verksamhetschefer som ger bra förutsättningar.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 5 februari 2024