Region Örebo county Region Örebo county
Search

Barn- och ungdomsmottagningen Universitetssjukhuset Örebro

Till oss kommer barn och ungdom upp till 18 års ålder. Vi har specialistmottagningar för bland annat allergi, diabetes, endokrinologi, reumatologi, neurologi, kardiologi, inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och riskmottagning för nyfödda. Här finns även en provtagningsenhet.

Du kan boka en telefontid för administrativa ärenden eller samtal med en läkare eller dietist. Om ditt barn har regelbunden kontakt med barn- och ungdomsmottagningen kan du även boka tid för rådgivning med en sjuksköterska.

Phone number

019-602 11 44

Phone hours

Måndag-Torsdag 07:00-12:50 - Boka telefontid

Fredagar 07:00-10:20 - Boka telefontid

Service hours

Måndag-Torsdag 07:45-16:00

Fredagar 07:45-15:30

Visiting adress

Universitetssjukhuset Örebro, Entré B, våning 6

Route description

Entré B, våning 6

Hitta på sjukhusområdet - USÖ

Registrera ditt besök innan du går till din mottagning

Från och med den 19 september inför vi centralkassor och självincheckning vid alla huvudentréer vid länets sjukhus. Mottagningarnas kassor upphör. Vissa undantag finns. 

Läs mer

Snart dags för höstens vaccination

Nu vaccineras alla personer som är 65 år eller äldre och personer som tillhör en riskgrupp mot influensa, covid-19 och pneumokocker. För dessa grupper är vaccinationerna gratis. Vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom. Boka din tid här (1177.se)

För att få komma till mottagningen behöver du först få en bedömning från exempelvis din läkare på vårdcentralen. Hen skickar sedan remissen till oss och du får en bekräftelse på att vi har tagit emot den. Du kan också lämna in en egen vårdbegäran.

Remiss (1177.se)

Egen vårdbegäran

Du kan göra en egen vårdbegäran till Barn- och ungdomsklinikens specialistmottagningar i länet. Så här gör du: 

  • Ladda ner, fyll i och skriv ut blanketten Egen vårdbegäran från vår webbplats eller använd vår e-tjänst där du kan beställa blanketten  "Egen vårdbegäranblankett" eller gör ärendet digitalt.
  • Är barnet över 6 år ska tillväxtkurva från skolhälsovården bifogas. Kontakta skolsköterskan och be att få en kopia av barnets tillväxtkurva.

    Skicka blanketten Egen vårdbegäran tillsammans med tillväxtkurva till önskad barn- och ungdomsmottagning.

  • Våra Barn- och ungdomsmottagningar i länet samarbetar och i vissa fall kan en Egen vårdbegäran behöva skickas vidare till annan Barn- och ungdomsmottagning för bedömning och/eller åtgärd. Det kan alltså hända att du får ett svar från en annan Barnmottagning än den du skickade Egen vårdbegäran till.

Läs mer om Egen vårdbegäran i Region Örebro län (1177.se)

I din kallelse finns det information om vad du behöver tänka på inför ditt vårdbesök. 

Förbered ditt barn inför en undersökning eller behandling

Undersökningar och behandlingar i vården brukar gå bättre om barnet och du är förberedda. Om du som förälder är rädd och orolig smittar det lätt av sig på barnet. Förbered först dig själv och sedan ditt barn.

På 1177.se finns råd om hur ni kan göra för att förbereda er på ett bra sätt

Hos oss är förälder eller vårdnadshavare med under hela besöket. Ni får träffa barnläkare och/eller barnsjuksköterska beroende på vad det handlar om för besvär.

Vi väger och mäter alla barn och ungdomar. Det är viktigt att veta hur du de växer för att kunna bedöma hur de mår. I samband med besöket kan även undersökningar såsom spirometri, NO-mätning, EKG och blodtryck ske, liksom provtagning eller instruktion av inhalationsteknik. 

Provtagning

I anslutning till ett besök kan vi behöva få prover på barnet t.ex. blod-, urin- eller avföringsprov. Blod- och urinprov kan oftast lämnas på plats, medan avföringsprov kan tas i hemmet.

Vid blodprov räcker det ibland med ett stick i fingret men ibland behöver vi sticka i armen. Vi är generösa med bedövningsplåster och anser att det är viktigt minimera obehaget för dig så mycket det bara går.

Bedövningsplåster sätts oftast i barnets armveck minst en timma innan blodprovstagning. Plåstret gör att sticket inte känns lika mycket.

Barnet får välja om hen vill sitta själv eller hos förälder/vårdnadshavare. Under provtagningen kan man få titta på film, läsa bok, blåsa såpbubblor eller lyssna på musik. Allt för att det ska kännas så tryggt som möjligt.

Läs mer om att ta blodprov på barn (1177.se)

Läs om att lämna urinprov på 1177.se

Avföringsprov (1177.se)

 

Lungfunktionstest (spirometri)

Barn med astma, från och med ca 6 års ålder, blir erbjudna att göra en spirometriundersökning. Denna undersökning görs för att mäta barnets lungfunktion och är viktig för att man ska kunna sätta in rätt behandling. Undersökningen är helt smärtfri och innebär, kort beskrivet, att barnet blåser i ett munstycke. Det tar cirka 40 minuter.

Läs mer om lungfunktionstest på 1177.se

Anmäl dig när du kommer hit

Anmäl ditt besök genom självincheckning eller i centralkassan. Terminaler för självincheckning och centralkassa finns vid våra huvudentréer (På USÖ vid entré B, H, L, M och P). Det är viktigt att du anmäler dig i samma hus som mottagningen ligger.  

När du har registrerat dig via självincheckningsterminalen eller anmält dig i centralkassan går du direkt till mottagningens väntrum.

Har du registrerat ditt besök via självincheckning får du en faktura efter besöket.

Undantag - till dessa mottagningar ska du gå direkt:

Entré B

  • Barn- och ungdomsmottagningen
  • Mammografin
  • Röntgenmottagningen

Entré L

  • Hjärt- och lungmottagningens drop in
  • Sömnapnémottagningen drop in
  • Kliniska fysiologmottagningen

Entré M

  • Provtagningen

Frågor om din behandling

Har du frågor om din medicinering eller behandling ska du kontakta din mottagning. Det kan du göra genom mottagningens e-tjänster eller genom att ringa på telefontiden. 

Observera att du inte ska mejla frågor om din behandling eftersom det handlar om känsliga och sekretessbelagda uppgifter! Genom att använda e-tjänsten Kontakta oss skyddas dina uppgifter. 

Läs mer om hur dina uppgifter skyddas och hanteras i vården (1177.se)

Din journal

I din journal dokumenterar vårdpersonalen den vård du får. Syftet är att din vård ska bli så bra och säker som möjligt. Genom att läsa din journal kan du bli mer delaktig i din vård och behandling. Din journal skyddas av sekretess.

Läs mer om din journal på 1177.se

Du kan läsa din journal och se provsvar via nätet

Genom e-tjänsten Journalen kan du läsa delar av din journal via nätet. På så sätt kan du förbereda dig inför ditt besök i vården eller i efterhand om du är osäker på vad som hände eller sades vid ditt besök. Här kan du också se provsvar.

Det finns vissa begräsningar i vad du kan se via Journalen från Region Örebro län. 

På 1177.se kan du läsa mer om vad du kan se via e-tjänsten Journalen

Journalkopia

Du kan beställa en utskriven kopia av din journal skickad hem till dig med posten. Du gör det från den vårdenhet som du har haft kontakt med: 

  • Beställa journalkopia digitalt: leta upp din vårdenhet under Vård och hälsa. Under rubriken "E-tjänster" väljer du "Beställ journalkopia" och loggar in med bank-id. 
  • Beställa journalkopia genom att skicka in denna blankett till den vårdenhet du haft kontakt med. 

De första nio sidorna är gratis, den tionde sidan kostar 50 kronor och därefter kostar det två kronor per sida.

Regionarkivet har äldre patientjournaler som du kan beställa från dem. Vilka journaltyper detta gäller och hur du gör ser du på Regionarkivets sida.