Region Örebo county Region Örebo county
Search

Färdplansuppdrag

Om utvecklingsplanen beskriver det framtida önskade läget så beskriver färdplansuppdragen de aktiviteter som leder oss till det önskade läget.

Syftet med färdplansuppdragen är att på ett hållbart sätt göra förändringar och förbättringar som på sikt leder till en ekonomi i balans samt förutsättningar till att kunna bemanna våra verksamheter med rätt kompetens på rätt plats.

Regioner och kommuner står inför stora utmaningar vad gäller den framtida kompetensförsörjningen. För att få balans och stabilitet krävs förändrade arbetssätt där vi måste våga förändra oss och se nytt. Med en ökande äldre befolkning och färre på arbetsmarknaden är det en förutsättning för att vi ska räcka till.

Pågående färdplansuppdrag

En arbetsgrupp, som leds av färdplansuppdragsägare Ioannis Ioannidis som är verksamhetschef VO Kirurgi, och som består av representanter från berörda verksamheter arbetar med att ta fram en förstudie. Den kommer även att innehålla en konsekvensanalys där man tittar på områden som ekonomi, lokaler, arbetsmiljö med mera.

Förstudien ska redovisas för hälso- och sjukvårdsförvaltningens ledningsgrupp i mitten av juni 2024.

Om färdplansuppdraget

I utvecklingsplan för hälso- och sjukvården framgår att det akuta kirurgiska patientflödet ska flyttas från Lindesberg och istället styras till Karlskoga och USÖ. Syftet med färdplansuppdraget är att belysa hur detta ska kunna genomföras.

Genomlysning av hur det akuta kirurgiska patientflödet i regionen ska kunna omhändertas med endast akutmottagningar för kirurgiska patienter på Karlskoga lasarett respektive USÖ. Färdplansuppdraget ska redovisa ett förslag på hur det akuta kirurgiska patientflödet ska hanteras för både patienter med behov av poliklinisk och inneliggande vård, med förutsättningarna beskrivna ovan.

Arbetet leds av färdplansuppdragsägare Martin Gunnarsson som är områdeschef för specialiserad vård. Just nu genomförs en kartläggning av nuvarande bassängverksamhet tillsammans med verksamhetschefer inom berörda verksamheter. Nästa steg är att involvera fysioterapeuter.

Som en del i förstudien har Camtö (Centre for Assessment of Medical Technology in Örebro) vars syfte är att främja en evidensbaserad hälso- och sjukvård, fått i uppdrag att göra en kartläggning vad gäller medicinsk evidens kopplat till träning i vatten.

Om färdplansuppdraget

Inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen finns ett antal bassänger där patienter inom primärvården, habiliteringsverksamheterna samt specialistvårdens fysioterapi kan träna, efter bedömning/remiss alternativt under pågående behandling.

Som en del i arbetet med utvecklingsplaner och färdplaner ska en förstudie nu kartlägga bassängverksamheterna inom Region Örebro län. Syftet att utröna olika patientgruppers medicinska behov av träning i bassäng samt huruvida träningen behöver ske genom regiondriven verksamhet.

Förstudien ska även inkludera frågan om fysisk tillgänglighet i anslutning till bassängerna, exempelvis ramper, lyft, andra hjälpmedel och eventuell tillgång till anpassade omklädningsrum. Man ska även undersöka om det finns behov av samt alternativ till bassängträning utanför regionens lokaler/regi.

Kartläggningen omfattar samtliga bassänger i hälso- och sjukvårdsförvaltningens verksamheter.

Om färdplansuppdraget

Utveckling av primärvården i västra länsdelen.

Utvecklingsplanen slår fast att samarbetsområden ska skapas för regiondrivna vårdcentraler för att kunna möta invånarnas behov på ett effektivt sätt. Inom varje samarbetsområde ska det finnas vårdcentraler och utbudspunkter som samskapas för resursoptimering av medarbetare och lokaler.

Uppdraget handlar om att arbeta fram en plan för färdplansuppdragets förstudie innehållande:

  • Kartläggning av nuläge.
  • Kartläggning av intressenter (interna och externa), faktorer, uppdrag och krav som påverkar val av struktur för primärvården i väster.
  • Behovsanalys (interna och externa intressenter) och ekonomisk analys.
  • Framtagande av ett välgrundat strukturförslag för primärvården i Karlskoga utifrån styrkor och svagheter, kostnad och beräknad effekt.
  • Identifiering av möjlig utveckling av samarbeten inom hela primärvården i västra länsdelen.
  • Identifiering av lokalbehov.

Beslutade färdplansuppdrag

I syfte att göra den psykiatriska vården mer jämlik och samtidigt hushålla med Region Örebro läns resurser har hälso- och sjukvårdsnämnden den 4 juni 2024 beslutat om en koncentration av psykiatriska heldygnsvårdsplatser samt om en utökning av specialistpsykiatriska omvårdnadsteam, så kallade SPOT.

Beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden den 4 juni 2024 (§ 56)

Om färdplansuppdraget

Som en del i att utveckla framtidens psykiatri har en ny vårdnivå skapats för att erbjuda personcentrerad psykiatrisk vård i patientens hemmiljö. Den nya vårdnivån specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam, SPOT, testas för närvarande i en pilot i norra länsdelen med ambitionen om breddinförande i hela länet. Målet är att minska behovet av sjukhusvård genom att erbjuda vårdinsatser nära patienten i ett tidigt skede av sjukdomsförsämring och i samband med hemgång från heldygnsvård.

Uppdraget handlar om att ta fram en tidplan och prioriteringsordning för införande av SPOT i hela länet. Förslag på centralisering av vårdplatser, antal vårdplatser och lokalisering. Utveckla konceptet Behovsstyrd inläggning (BI) till Självvald inläggning (SI), samt identifiera andra patientgrupper utanför Allmänpsykiatrins område som eventuell målgrupp för SPOT.

Nytt beslut om primärvården i norr

19 juni beslutade Regionfullmäktige att avbryta färdplansarbetet som gäller primärvården i den norra länsdelen.

Det innebär att planerna på att göra vårdcentralerna Freja, Lindesberg och Storå till en gemensam vårdcentral från och med 31 augusti nu stoppas, att det fortsättningsvis ska finnas tre vårdcentraler i Lindesbergs kommun.

Mer information väntas kunna ges i augusti.

Beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden den 25 april 2024

Den 25 april fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om hur primärvården i den norra länsdelen ska utvecklas framöver för att kunna tillgodose länsinvånarnas framtida vårdbehov.

Beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden den 25 april 2024 (§ 40)

Dagens tre vårdcentraler i Lindesbergs kommun kommer att bli en gemensam vårdcentral med mottagningar i Lindesberg, Frövi, Fellingsbro och Storå vilket innebär att vi samlar våra gemensamma resurser för patienterna i Lindesbergs kommun.

Målet är att den hälso- och sjukvård som behövs ofta ska finnas nära. Därför kommer det fortsatt finnas mottagningar på alla orter, precis som idag, men med varierat utbud.

Öppettider och vårdutbud i Lindesberg förblir desamma som tidigare, medan mottagningarna i Storå, Frövi och Fellingsbro kommer att ha skiftande öppettider och olika former av vårdutbud. Tillsammans ska mottagningarna uppfylla de krav som åligger en vårdcentral.  

Exakt hur det kommer att se ut är inte klart än. Det är ett pågående arbete inom verksamheten. Utifrån det beslut som fattats arbetar vi för att möta befolkningens behov av hälso- och sjukvård i Lindesbergs kommun på bästa möjliga sätt.

I den norra länsdelen ses en minskande och åldrande befolkning vilket resulterar i att antalet patienter per vårdcentral blir allt färre. Samtidigt har Region Örebro län, liksom övriga regioner, utmaningar kopplade till kompetensförsörjningen.

Strukturförändringen av vårdcentralerna planeras att genomföras i slutet av augusti. Innan dess väntar en sommarsamordning där vårdcentralerna samordnar likt tidigare somrar för att kunna bevilja sommarsemestrar och samtidigt erbjuda god och patientsäker vård.

Om färdplansuppdraget

Utvecklingsplanen slår fast att samarbetsområden ska skapas för regiondrivna vårdcentraler. Anpassningar av vårdutbudet behöver ske då behovet och demografin skiljer sig åt både inom och utanför de olika samarbetsområdena. I framför allt glesbygden minskar listningstalet successivt och det är också stundtals mycket problematiskt att rekrytera vissa yrkesprofessioner.

Först ut att påbörja arbetet med samarbetsområden är den norra länsdelen då det bedöms finnas bäst förutsättningar där för att utföra uppdraget. Följande vårdcentraler ingår i uppdraget: Hällefors, Kopparberg, Storå, Lindesberg, Nora och Freja (Frövi och Fellingsbro).

Did the content help you?

Last updated: Friday, June 14, 2024