Specialistpsykiatriskt omvårdnadsteam SPOT - Västra länsdelen
SPOT är en personcentrerad och flexibel vårdform som innebär vinster i måendet när täta vårdinsatser kan ges i hemmet. Vårdformen möjliggör också ett ökat stöd till och kontakt med patientens närstående.
Att få stöd i hemmet gör det möjligt att fortsätta leva ett mer självständigt liv i sin hemmiljö, även under de perioder när måendet sviktar. För andra kan det innebära en möjlighet att komma hem tidigare från sjukhusvård. Vårdformen är flexibel där patienter i ett mer akut skede kan få dagliga hembesök och stödsamtal, när patienten mår bättre kan stödet glesas ut. När måendet är förbättrat avslutas teamets insats och patienten återgår till sin ordinarie öppenvårdskontakt inom psykiatrin. Arbetssättet är även förebyggande då tidiga och täta insatser kan förebygga behov av inläggning på vårdavdelning.
Det är den enhet inom psykiatrin där du får din vård idag som kan bedöma behovet av och aktualisera insatser från SPOT.
Nu pågår höstens vaccination
Nu vaccineras alla personer som är 65 år eller äldre och personer som tillhör en riskgrupp mot influensa, covid-19 och pneumokocker. För dessa grupper är vaccinationerna gratis. Vaccination skyddar mot allvarlig sjukdom. Boka din tid här (1177.se)
Phone number
0586-666 24Phone hours
Måndag-Fredag 08.00-20.45
Lördag-Söndag 08.00-19.45
Du som är inskriven som patient i SPOT och behöver kontakta oss kan göra det på telefonnumret ovan. Om vi inte kan svara när du ringer kan du lämna ditt telefonnummer och ett meddelande på vår telefonsvarare. Vi ringer upp dig nästkommande morgon eller så snart vi är tillbaka.
Visiting adress
c/o allmänpsykiatrisk avdelning Karlskoga lasarettHitta på Karlskoga lasarett
Vem kan få vård av SPOT i västra länsdelen
Vuxna (från 18 år) aktualiseras till teamet av andra enheter inom psykiatrin. Det kan till exempel vara psykiatrins öppenvård som uppmärksammar en försämring hos en patient, en vårdavdelning som uppmärksammar ett behov i samband med utskrivning eller psykiatrins akutmottagning som möter en patient med behov av teamets insats.
Svårt sjuka personer, där vård i hemmet inte är ett alternativ, kommer precis som tidigare att erbjudas heldygnsvård på USÖ i Örebro.
Söka vård
Du som inte är inskriven i SPOT för västra länsdelen men behöver söka vård kontaktar öppenvårdens mottagning i Karlskoga under dagtid och den psykiatriska akutmottagningen vid akuta tillstånd under kvällar, nätter och helger.
Det kan uppstå en del frågor när vi erbjuder vård i hemmet via vårt specialistpsykiatriska omvårdnadsteam (SPOT). I den här informationen ger vi svar på några vanliga frågor om SPOT.
Måste jag städa innan ni kommer?
När vi kommer till dig på ett vårdbesök har vi fokus på att möta dig och ge dig den vård som läkare har ordinerat.
- Vi har fokus på dig och ditt mående.
- Du behöver inte städa eller ordna med något annat innan vi kommer till dig.
- Vill du få kontakt med kommunen för annat stöd i hemmet så kan du prata med oss om det så hjälper vi dig.
- Vi har inte fokus på hur det ser ut i ditt hem – men om vi ser att barn far illa måste vi enligt lag göra det som kallas för orosanmälan.
Är det dyrare med hembesök än att besöka en mottagning?
Hur mycket du betalar för den vård du får beror på vilken typ av vård du får.
- Det är samma avgift för ett vårdbesök i hemmet som om du besöker en öppenvårdsmottagning.
- Det du betalar för ett vårdbesök i hemmet räknas in i ditt högkostnadsskydd på samma sätt som annan öppenvård. Det betyder att du max betalar 1 400 kr/år oavsett antal vårdbesök du får eller gör. Kostnad för vård när du är inlagd på en vårdavdelning ingår inte i högkostnadsskyddet.
- Avgiften betalar du när du får fakturan från oss. Ingen betalning sker vid besöket.
- Om du behöver avboka ett besök vill vi att du gör det i god tid. Om du meddelar oss senare än 24 timmar före besöket får du betala avgiften.
- Mer information om högkostnadsskydd och aktuella avgifter finns på 1177.se/patientavgifter
Hur känner jag igen de som kommer?
- Innan vi kommer till dig så har vi tillsammans bestämt dag och tid för besöket.
- Vi kan ha svårt att ge dig en exakt tid för när vi kommer, men om du vill så meddelar vi i ett sms eller telefonsamtal när vi närmar oss ditt hem.
- Du får då namn på oss som kommer till dig.
- Vi har arbetskläder och har alltid med oss våra e-tjänstekort som vi visar för dig.
Ser mina grannar att ni kommer från psykiatrin?
- När vi åker ut på hembesök använder vi oss av bilar utan logotyper eller annat igenkänningstecken.
- Om vädret tillåter och du bor i närheten kan det hända att vi cyklar till dig.
Du som är anhörig till någon som lever med ett psykiatriskt tillstånd eller en psykiatrisk diagnos kan ibland själv behöva rådgivande stöd och handledning.
Kontaktuppgifter och mer information om stöd till dig som är anhörig hittar du här.