Ta hand om dig! Fem tips om tobak och nikotin
Published: 2024-11-18 08:00
Många funderar på att ändra sina tobaks- och nikotinvanor. Det finns ofta funderingar och oro för hur man ska gå tillväga eller hur det kommer att gå. Var trygg i att det går att sluta! Med ett par tips på vägen kan det förhoppningsvis gå litet enklare. Jesper Hellberg, tobaksavvänjare vid Tobakspreventiva mottagningen på USÖ delar med sig av sina bästa tips.
1. Ta ett beslut
1. Om du vill sluta är det första steget att ta ett beslut. Sätt dig ned och tänk genom det hela och förankra ditt beslut i din motivation. Ett väl grundat beslut kan hjälpa dig genom tuffa stunder på resan till ett tobaks- och nikotinfritt liv.
2. Planera!
Bestäm ett datum där du ska sluta på. Genom att ge dig 1-2 veckor i förberedelse kan du ordna med strategier mot sug, ett läkemedel som lindrar abstinens och ändra dina vanor. Du hinner också förbereda strategier du kan ta till när du väl har gått in i själva stoppet.
3 Ändra dina vanor!
Gör saker annorlunda. Trappa inte ned utan fokusera på att ändra dina vanor. Rök inte på samma plats, lägg bort telefonen när du röker, lägg inte snusdosan/paketet på samma plats hemma eller på din person. Detta bryter dina mönster och gör dig fokuserad.
4. Släng din tobak!
När du väl gått in stoppet behöver du slänga alla tobaksprodukter och nikotinprodukter som vitt snus. Abstinensen, om du känner av den, brukar vara värst de första 3-5 dagarna. Du går nu också genom och bryter dina vanor genom att utsätta dig för saker en första gång. Men för varje gång du gör det så bryter du vanan, tänk e.x en första kopp kaffe utan cigarett – det kan vara tufft. Men när du gjort det ett antal gånger så kommer vanan att släppa.
5. Akta dig för återfall! Ge dig själv en belöning.
För dig som redan har slutat. Bravo! Men fortsatt vara vaksam. Tobaksberoendet är lurigt och det krävs tyvärr oftast bara en cigarett eller prilla som sätter igång ett återfall. Gå inte på romantiserande tankar som säger att du klarar att ”bara ta en”. Ge istället dig själv fina belöningar för att du gjort ett bra jobb!
Mer stöd och hjälp
Mer tips på vad du kan göra själv samt vilket stöd och hjälp som hälso- och sjukvården kan erbjuda hittar du via länkarna:
Stöd från hälso- och sjukvården
Sluta rökalinjen tel 020-840000
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Monday, November 18, 2024