Nedsatt immunförsvar ökar behovet av välfungerande vaccin
Published: 2023-05-22 14:14
Vaccin har räddat livet på miljontals människor genom åren. De som har nedsatt immunförsvar har en ökad risk att bli svårt sjuka i allvarliga infektioner. Därför är det extra viktigt att de får vaccinering på bästa sätt. Forskaren Anja Rosdahls resultat ger nya insikter kring hepatit A, TBE och covid-19.
Extra vaccindos mot hepatit A hjälper patienter med immunbrist. Foto: Getty Images. Immunsvaret kan aktiveras på olika ställen i kroppen med vaccin mot covid-19. Foto: Creative Commons. TBE trots vaccination är vanligast hos personer över 50 år. Foto: Getty Images.
– Min forskning har varit klinisk och syftar till att bättre förstå hur vi bör vaccinera grupper med ökad risk för vissa virussjukdomar där vi förväntar oss ett sämre vaccinsvar, berättar Anja Rosdahl, överläkare inom verksamhetsområde infektion vid Universitetssjukhuset Örebro.
Extra vaccindos mot hepatit A hjälper patienter med immunbrist
Risken för infektion med hepatit A är mycket låg i Sverige, men man kan drabbas av den under en resa utomlands. Det vanligaste är då att man får i sig smittan via maten.
Det visar sig att reumatiker som behandlas med immundämpande läkemedel får ett pålitligare skydd av att få en extra vaccindos hepatit A redan för den första resan utomlands.
– Hepatit A är den vanligaste reserelaterade infektionen som man kan förebygga med vaccin. Det är en stor risk att få infektionen via mat. Vi kunde se att patientgruppen som fick en extra dos vaccin, fick ett snabbare och starkare vaccinsvar mot hepatit A. Fördelen är också att vaccinet är bestående, jämfört med gammaglobulin som annars är alternativet, säger hon.
Resultatet från studien har bidragit till att Universitetssjukhuset Örebro har ändrat sina rutiner för vaccinering mot hepatit A för patienter med läkemedelsorsakad immunbrist. En stor fördel med vaccin mot hepatit A är att skyddet är den är långvarigt.
TBE trots vaccination är vanligast hos personer över 50 år
Allt fler drabbas av TBE, en virussjukdom som sprids av fästingar, och en av anledningarna kan vara att vi rör oss mer i naturen men också att fästingar som bär på infektionen blir vanligare. Av de som drabbas får cirka 25 procent hjärnhinneinflammation. Det är därför viktigt att vaccinera sig.
– Vi har visat att genombrottsinfektioner vid vaccination av TBE kan drabba alla åldrar men är vanligast hos de som är äldre än 50 år och sällan ses hos individer som fått minst 5 vaccindoser, förklara hon.
Resultaten från studien har bidragit till att rutiner har ändrats för vaccinering mot TBE för personer över 50 år. Nu är en extra dos tillagd i TBE-schemat och åldersgränsen har sänkts från 60 år till 50 år.
Immunsvaret kan aktiveras på olika ställen i kroppen med vaccin mot covid-19
Anja Rosdahls vaccinstudie om covid-19 bidrar framförallt med en generell förståelse för hur det så kallade mRNA-vaccin fungerar. De är uppbyggda så att vaccinet färdigställs inne i kroppen. I studien fann hon en oväntad upptäckt.
– Vi såg i vår studie på covid-19-vaccin att man kan hitta låga nivåer av vaccin i cirkulationen dagarna efter vaccination. Det var oväntat för mig, men när vi tittade efter så hade man sett detta även i andra studier. Intressant tycker jag då det innebär att vi kan aktivera immunsvaret i fler delar av kroppen, inte bara lokalt i armen, vilket sannolikt har en positiv effekt på utvecklingen av ett bra immunsvar efter vaccination, säger hon.
En annan intressant faktor är att studien visar att vid vaccination mot covid-19 tar det upp till tre vaccindoser innan de som aldrig haft covid-19 har ett likartat immunsvar som de som tidigare haft en covid-19 infektion.
Faktaruta
mRNA-vaccin – till skillnad från ”vanliga” vaccin som består av en utvald del av viruset man vill skydda mot, ofta ett protein, och som sedan känns igen av kroppens immunförsvar, består mRNA vaccin av den genetiska koden som beskriver hur det utvalda proteinet, som heter spike, ska tillverkas. Koden används som en instruktionsbok för kroppens celler som själva tillverkar spike-protein. Spike-proteinet kan inte orsaka en infektion, men stimulerar immunsvaret så att det är förberett och kan reagera snabbare om man vid ett senare tillfälle blir infekterad med covid-viruset, så kallad immunitet.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Monday, May 22, 2023