Region Örebo county Region Örebo county
Search

Mat på bild smakar godare - nu vill fler ha foton på menyn

Published: 2024-10-02 10:03

En meny med bilder på maten istället för text har gett positivt resultat på barn-och ungdomsavdelning 26 på Universitetssjukhuset Örebro. Nu finns önskemål om att införa fotomenyer även i andra verksamheter - som på Rättspsykiatrin.

Barn som vårdas på Universitetssjukhuset Örebro kan välja på fler menyer men den speciella barnmenyn är den som är mest populär.

Särskilt sedan man på barn- och ungdomsavdelningen tagit fasta på att "en bild säger mer än tusen ord" och alla rätter finns fotograferade.

– Dels är det ju enklare för oss som jobbar här som förut fick stå och rabbla menyn, förklarar Jari Mäki som är biträdande enhetschef. Nu är det lättare att förstå vad man får. Det underlättar också i kommunikation med barn som inte uttrycker sig verbalt eller de gånger det finns andra språkbarriärer till barnen eller föräldrarna.

MAT2.jpg

Pannkaka och Tacotallrik - två favoriter. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.

Varm mat bör helst fotograferas varm

Och bakom bilderna ligger en hel del jobb. Sjukhusfotograf Håkan Risberg och enhetschef på Måltidsservice, Mikael Hulterström, jobbar tillsammans för att presentationen ska bli så snygg och aptitlig som möjligt.

- När det gäller mat som man äter varm vill man helst att maten ska vara varm också vid fotograferingen, förklarar Håkan Risberg. Helst så att den ångar lite men det blir också en annan lyster när den är varm. Det blir snabbt skinn på sås och andra ytor när rätten svalnar.

MAT3.jpg

Att det kan vara gott med en chokladboll ibland tycker nog de flesta, men hur får man den att se god ut på bild? Fotograf Håkan Risberg vet - här assisterad av Mikael Hulterström på Måltidsservice. Foto:Maria Bergman / Region Örebro län.

Slarvigt borstad potatis bäst

Att fin mat också smakar bättre är något som Mikael Hulterström och hans kollegor arbetar efter dagligen.

- Potatis vill vi helst ha av sorter som är gulare, förklarar han. Sen vill vi gärna ha den lite slarvigt borstad eller skalad för det ser mer hemlagat ut. Rätter som är goda men svåra att få snygga som torsk med vitvinssås kanske får man välja bort helt enkelt.

Viktigt är också att bilden stämmer med det som kommer på tallriken – speciellt när det gäller barn. För mycket pynt på bilden som sedan saknas gillas inte.

- Det får helst inte heller vara fel färg på tallriken för då stämmer det inte med förväntningarna, säger Mikael Hulterström.

På barn- och ungdomsavdelningen har man märkt att barnen inte bara får mer lust att äta när de har valt själva, de äter också mer varierat.

MAT4.jpg

Potatis som är gul, gröna ärtor och en sås som har en fin färg - då smakar maten lite bättre. Foto: Håkan Risberg / Region Örebro län.

Förfrågningar från andra verksamheter

Men det är inte på barn- och ungdomsavdelningen som man ser fördelarna med en meny som presenteras i bilder. På Rättspsyk, där Jimmy Björkman är verksamhetschef, har medarbetare föreslagit en liknande lösning som den på avdelning 26.

- Dels har vi också personer som vårdas här där språket är en barriär, förklarar han. Men det skulle också vara ett stöd för personer med kognitiva svårigheter. I vårt förslag finns också en idé om att komplettera med symboler för olika allergier vilket skulle vara ett stöd.

Ännu finns inget beslut kring förslaget. Ett problem är att nya bilder behöver tas då rätter byts ut vilket sker oftare i vuxenmenyer.

- Men vi har förfrågningar även från andra håll, säger Mikael Hulterström så vi håller på att fundera på lösningar.

Did the content help you?

Last updated: Thursday, October 3, 2024