Antibiotikan räddar liv – nu måste den skyddas
Published: 2024-11-15 12:00
Varje år dör ca 130 000 personer i Europa som en följd av antibiotikaresistenta bakterier. Det vill Region Örebro län och flera andra europeiska myndigheter och organisationer förebygga genom att uppmärksamma projektet ”Skydda antibiotikan”.
Foto: Getty images
Antibiotika räddar liv och behöver användas ansvarsfullt. Felaktig och överdriven användning av antibiotika gör att bakterier i allt snabbare takt blir motståndskraftiga. Detta innebär att fler infektioner blir svåra att behandla.
Bakterier kan spridas mellan människor, djur, via livsmedel och i miljön. Genom att förebygga infektioner och förhindra smittspridning kan behovet av antibiotika minska.
Du kan bidra
Ett stort ansvar för att komma till rätta med problemet med resistenta bakterier vilar på hälso- och sjukvården och andra myndigheter. Men också som enskild person finns det mycket du kan bidra med för att skydda antibiotikan. Bland annat genom att tvätta händerna för att undvika smittspridning och att lämna in överbliven antibiotika på apoteket.
Stort problem i Europa
Antibiotikaresistensen är sedan tidigare ett stort problem på flera håll i Världen, och Europa är inte förskonat. Enligt en forskningsstudie publicerad i Lancet 2022, beräknas att ca 130 000 personer dör årligen i Europa av infektioner orsakade av antibiotikaresistenta bakterier. I Europa är problemen störst i de södra delarna, men nu börjar det också bli ett reellt problem här i Sverige.
Europeiska antibiotikadagen
Den 18 november är det den Europeiska antibiotikadagen. I samband med det uppmärksammar Region Örebro län, tillsammans med andra myndigheter och organisationer, budskapet ”Skydda antibiotikan”. På webbplatsen skyddaantibiotikan.se kan du läsa mer om kampanjarbetet för att minska förskrivningen av antibiotika.
Did the content help you?
If you would like to send some feedback, you may do that
Thank you for your feedback!
Last updated: Friday, November 15, 2024