Ökad astmarisk hos för tidigt födda barn
Veröffentlicht: 2024-11-08 18:37
På vilket sätt har moderkakan en inverkan på en människas hälsa senare i livet? Det var en av frågeställningarna som fick forskare Maria Lodefalk att påbörja en litteraturöversikt av alla tidigare studier som undersökt samma ämne. Resultatet var talande – det fanns en tydlig risk hos för tidigt födda barn som utsatts för inflammation i moderkakan att få astmarelaterade symtom i barndomen.
Forskare Maria Lodefalk. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län.
Maria Lodefalk, överläkare inom Verksamhetsområde barn- och ungdomsmedicin vid Universitetssjukhuset Örebro och docent i medicinsk vetenskap vid Örebro universitet, har tillsammans med sin forskargrupp fått sina resultat publicerade i en artikel i Pediatric Allergy and Immunology.
– Vi såg att barn som föds för tidigt har ungefär tre gånger högre risk att få astma eller andra andningsproblem om det finns tecken på inflammation i fosterhinnor och moderkaka. Denna risk kommer ovanpå den redan ökade risken för lungsjukdomar som förknippas med att vara för tidigt född, berättar hon.
Få studier om inflammation i moderkakan och barnastma
De 19 studier som ingår i översiktsartikeln hade studerat olika förändringar i moderkakan i relation till astma och allergiutveckling hos barnet. Totalt ingick cirka 13 000 barn i studierna.
– Inflammation i fosterhinnor och moderkaka är en tydlig riskfaktor för att barn föds för tidigt och det finns en risk för ökade problem från luftvägarna och lungorna om man är född för tidigt, men man spekulerar kring att inflammationen i sig skulle kunna öka den risken ytterligare, oberoende av förtidig födsel. I sådana fall skulle inflammationen kunna skada fostrets lungor eller luftvägar, eller möjligen påverka fostrets immunsystem, som ju precis som alla andra organ och system i kroppen börjar utvecklas redan under fostertiden, säger hon.
Moderkakans viktiga betydelse
Det finns alltid många faktorer som spelar in när det kommer till forskningsresultat. Det är något som Maria Lodefalk inte är sen att påpeka. Sedan förvånades hon över att det inte gjorts mer forskning på området.
– Astma, allergi och eksem är ju jättevanligt hos barn. Moderkakan är lätt att studera och ta prov ifrån efter att den är framfödd och då ska den ju inte användas till något mer. Jag hoppas att resultaten kan inspirera andra forskare och ge idéer om vad som behöver göras härnäst, säger hon.
- För att få inkluderas i studien skulle besvär med astma, allergi eller eksem uppkommit efter nyföddhetsperioden, som är de första 28 levnadsdygnen justerat för förtidig födsel, men före 19 års ålder.
- Moderkakan har en avgörande betydelse för graviditeten - både för den gravida kvinnan och fostret – genom att se till att graviditeten bevaras och genom att ge det växande fostret all näring och allt syre som det behöver.
- Det finns en stor provsamling med cirka 10 000 moderkaksprover och tillhörande navelsträngsblodprover på Universitetssjukhuset Örebro. I dagsläget är två doktorander knutna till provsamlingen och tidigare har en annan doktorand disputerat på materialet. Forskningsprojekten studerar gen- och proteinuttryck i moderkakan vid graviditetskomplikationer såsom hämmad fostertillväxt. Vid Örebro universitet finns Placentaforskningsgruppen.
Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?
Wenn Sie Feedback dazu senden möchten, was wir besser machen können, können Sie dies tun
Vielen Dank für Ihre Einreichung
Zuletzt aktualisiert: Freitag, 8. November 2024