Du är på Region Örebro läns webbplats.

Region Örebro bezirk Region Örebro bezirk
Search

Avancerade terapiläkemedel möjliggör behandling av svåra sjukdomar

Veröffentlicht: 2024-10-24 18:20

Avancerade terapiläkemedel, ATMP, gör det möjligt att behandla svåra sjukdomar som inte kan behandlas med traditionella läkemedel. Just nu pågår det en förstudie inom hälso- och sjukvården för att titta på de förutsättningar som finns för att bilda ett ATMP-centrum i Region Örebro län.

Peter och Anna

Peter Tropp och Anna Göthlin Eremo. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län.

Ett ATMP-centrum kan beskrivas som ett virtuellt kunskapscentrum som koordinerar olika insatser för att möjliggöra arbetet med avancerade terapiläkemedel.

– För att kunna erbjuda en jämlik vård i Sverige är det nödvändigt att vi i regionerna följer med i utvecklingen, säger Peter Tropp, enhetschef vid Enheten för ATMP och leder studien tillsammans med Anna Göthlin Eremo, forskare och projektledare på Enheten för ATMP.

Att arbete och behandlingar med avancerade terapiläkemedel kommer bli allt vanligare är ett faktum. För att kunna möta den utvecklingen är denna förstudie ett steg på vägen.

– Förstudien, som delvis finansieras av EU-medel genom Tillväxtverket, syftar till att kartlägga de förutsättningar vi har för att bygga upp ett ATMP-centrum. Med förutsättningar så avser vi exempelvis funktioner som möjliggör behandlingar och kliniska prövningar med ATMP, samt vad som saknas för att kunna genomföra dessa prövningar och behandlingar på ett korrekt sätt, säger Peter Tropp.

Målet med förstudien är att ta fram ett underlag som presenterar en möjlig struktur för hur ett ATMP-centrum skulle kunna utformas i Örebro.

Höga krav på spårbarhet och riskhantering enligt Läkemedelsverkets regleringar

– För att genomföra en klinisk prövning med ett ATMP, eller för att införa och behandla patienter med ett marknadsgodkänt ATMP måste strikta regelverk följas. Det beror på att prövare eller behandlande klinik kan bli en del av tillverkningskedjan för ett ATMP, vilket kan innefatta omhändertagande av vävnad, transport och logistik samt hantering och administrering av läkemedlet, berättar Anna Göthlin Eremo.

Hela denna kedja regleras av Läkemedelsverket och ställer höga krav på spårbarhet, riskhantering och uppföljning. Genom strukturen i ett ATMP-centrum kan man samla och samordna kompetens och resurser och på så vis förenkla processen för klinisk prövning och införande av ATMP-behandlingar.

– ATMP-centrum etableras nu på universitetssjukhusen runt om i Sverige och en ytterligare positiv effekt är den nationella samordningen och utbytet av kunskap och erfarenheter som dessa innebär. I slutändan handlar det om att på ett så smidigt och effektivt sätt som möjligt tillgängliggöra dessa banbrytande behandlingar för patienterna, förklarar hon.

Det finns fortfarande många svårigheter att hantera, både på nationell och lokal nivå.

– Om vi genom planerande insatser, som denna förstudie, kan förbereda och rusta verksamheterna med strukturer, information och kompetens, kan vi stå redo att hantera och erbjuda fler ATMP-behandlingar när de blir tillgängliga. Vi vill hjälpa till med att utveckla dessa läkemedel och göra dem tillgängliga, vilket kan ge nytt hopp till många patienter, avslutar Peter Tropp.

Faktaruta

  • ATMP står för Avancerade terapiläkemedel. Det omfattar biologiska läkemedel som baseras på celler, vävnader och genmodifieringar. Ett exempel är laboratorieodlad hudvävnad som kan användas vid behandling av brännskador. Ett annat exempel är genmodifiering, där en frisk kopia av en gen introduceras för att ersätta en defekt gen som orsakar sjukdom.
  • Arbete med ATMP pågår i samtliga sju universitetssjukvårdsregioner och formellt etablerade ATMP-centrum finns i dagsläget i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Lund.
  • Det finns idag sex marknadsgodkända ATMP i Sverige och man räknar med att det de närmsta åren kommer att godkännas 4–6 stycken nya årligen.
  • Gruppen som arbetar med att ta fram en förstudie inkluderar deltagare med särskild regulatorisk kompetens inom ATMP-tillverkning och inom regional verksamhetsutveckling.
  • Förstudien planeras vara klar senast den 31 mars 2025.
Peter Tropp

Peter Tropp, enhetschef vid Enheten för ATMP. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län.

Anna Göthlin Eremo

Anna Göthlin Eremo, forskare och projektledare på Enheten för ATMP. Foto: Elin Abelson / Region Örebro län.

Hat Ihnen dieser Inhalt weitergeholfen?

Zuletzt aktualisiert: Donnerstag, 24. Oktober 2024